Wat eten vogels graag?

Vraagt u zich af wat vogels graag eten? Het juiste voedsel kan het verschil maken voor de gezondheid en het welzijn van onze gevederde vrienden. In deze blogpost duiken we in de voedingsvoorkeuren van verschillende vogelsoorten, van merels tot mezen, en geven we tips over hoe u ze het beste kunt voeden.

Lees verder om te ontdekken welk voer uw tuinvogels zullen laten fluiten van genot!

Welke vogels eten wat?

- Merels, zanglijsters, koperwieken, kramsvogels en spreeuwen houden van zaden, fruit en bessen.

- Mezen zijn dol op meelwormen, pinda's en zonnebloempitten.

- Winterkoninkjes, heggenmussen en roodborstjes eten graag insecten, bessen en fruit.

- Mussen, vinken en groenlingen genieten van strooivoer, zaden en noten.

- Spechten, boomklevers en boomkruipers voeden zich met insecten en larven die ze in boomschors vinden.

Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw

Merels, zanglijsters, koperwieken, kramsvogels en spreeuwen zijn allemaal vogels die dol zijn op een breed scala aan voedsel. Deze soorten eten graag zaden, noten en bessen, maar ze houden ook van insecten en wormen.

Het is belangrijk om variëteit in hun dieet te hebben, dus het geven van een mix van deze voedingsmiddelen zal ervoor zorgen dat ze krijgen wat ze nodig hebben. Deze vogels houden ook van fruit zoals appels en peren - het is geweldig om deze in je tuin te hebben.

Vergeet niet dat vers water ook essentieel is voor deze vogels, vooral in de wintermaanden. Wat je ook kiest om te voeren, zorg ervoor dat het schoon en vers is om de gezondheid van de vogels te behouden.

Mezen

Mezen, zoals de kuifmezen en pimpelmezen, hebben een gevarieerd dieet en eten graag verschillende soorten voedsel. Ze zijn dol op zaden, vooral zonnebloempitten. Je kunt speciaal vogelzaad kopen dat geschikt is voor mezen.

Mezen zijn ook dol op meelwormen, die je kunt kopen bij de dierenwinkel. Ze vinden het ook heerlijk om te smullen van bessen en fruit, zoals appels en peren. Dus als je mezen wilt aantrekken, zorg dan voor een gevarieerd aanbod van voedsel in je tuin!

Winterkoning, heggenmus en roodborst

De winterkoning, heggenmus en roodborst zijn drie vogelsoorten die graag gevoerd worden in de tuin. Ze zijn klein van formaat en hebben een voorkeur voor voedsel dat dicht bij de grond te vinden is.

Deze vogels eten vaak zaden, insecten, wormen en bessen. Het is goed om voedermixen te gebruiken die een mix van deze voedingsmiddelen bevatten om aan hun dieetwensen te voldoen. Daarnaast kan het aanbieden van meelwormen ook een traktatie zijn voor deze vogels, omdat ze dol zijn op dit eiwitrijke voedsel.

Het plaatsen van voederhuisjes op verschillende niveaus in de tuin kan helpen om deze vogels aan te trekken en voedsel beschikbaar te stellen op hun gewenste hoogte.

Mussen, vink en groenling

Mussen, vinken en groenlingen eten graag zaden. Ze houden vooral van zonnebloempitten, haver en gemengd vogelzaad. Deze vogels kunnen deze zaden gemakkelijk oppikken met hun snavels.

Het is een goed idee om een vogelvoederautomaat te gebruiken om het voedsel voor deze vogels beschikbaar te stellen. Zorg ervoor dat je de voederautomaat regelmatig bijvult, zodat de mussen, vinken en groenlingen altijd iets te eten hebben.

Specht, boomklever en boomkruiper

De specht, boomklever en boomkruiper hebben allemaal een specifieke voedingsvoorkeur. Ze zijn allemaal insecteneters en vinden hun voedsel in boomschors. Spechten hakken met hun sterke snavels in het hout om bij insectenlarven te komen.

Boomklevers klemmen zich vast aan de stam van de boom en pikken insecten op langs de schors. Boomkruipers klimmen omhoog langs de boomstam terwijl ze insecten oppikken. Deze vogels kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan je tuin, omdat ze helpen bij het controleren van insectenplagen.

Het voeren van vogels in de tuin

- Verschillende vogelsoorten hebben verschillende voedingsbehoeften, dus zorg voor een gevarieerd aanbod van voedsel in de tuin.

- Maak gebruik van speciaal vogelvoer dat geschikt is voor diverse vogelsoorten.

- Zorg voor natuurlijke beschutting en plekken waar vogels veilig kunnen eten, zoals struiken en bomen.

Voeding voor verschillende vogelsoorten

Elke vogelsoort heeft zijn eigen favoriete voedsel. Hieronder vindt u een tabel met enkele vogelsoorten en hun voorkeuren.

 

Vogelsoort Voedselvoorkeur
Merel, zanglijster, koperwiek, kramsvogel en spreeuw Ze zijn dol op bessen, fruit en wormen.
Mezen Ze geven de voorkeur aan zaden, noten en vetbollen.
Winterkoning, heggenmus en roodborst Zachte insecten, spinnetjes en wormen zijn hun favoriet.
Mussen, vink en groenling Ze eten graag zaden, granen en onkruidzaden.
Specht, boomklever en boomkruiper Ze zijn dol op insecten, noten en zaden.

Zorg ervoor dat u het juiste voedsel aanbiedt aan de vogels in uw tuin. Het zal hen niet alleen in goede conditie houden, maar ook aantrekkelijk zijn voor andere vogelsoorten.

Gevarieerde tuin voor vogels

Een gevarieerde tuin kan vogels aantrekken en een divers voedselaanbod bieden. Hier zijn enkele manieren om uw tuin vogelvriendelijk te maken:

 

 • Plant inheemse planten en struiken die bessen produceren, zoals meidoorn, vlierbes en lijsterbes. Deze bessen zijn een natuurlijke voedselbron voor veel vogels.
 • Voeg nestkastjes toe aan uw tuin om vogels een veilige plek te bieden om te broeden. Zorg ervoor dat de kastjes geschikt zijn voor verschillende soorten vogels.
 • Plaats vogelbadjes in uw tuin waar de vogels kunnen drinken en baden. Zorg ervoor dat het water regelmatig wordt ververst.
 • Leg voedertafels of voederhuisjes neer waar u verschillende soorten vogelvoer kunt aanbieden, zoals zaden, mezenbollen, pinda's en zonnebloempitten. Dit trekt diverse vogelsoorten aan.
 • Laat een deel van uw gazon wild groeien om insecten aan te trekken, die weer dienen als voedselbron voor insectenetende vogels.

 

Tips voor het voeren van vogels in de winter

- Zorg ervoor dat je verschillende soorten voedsel aanbiedt, zoals zaden, meelwormen en bessen, om een gevarieerd dieet voor de vogels te garanderen.

- Plaats voederhuisjes op beschutte plekken, zodat de vogels beschermd zijn tegen de koude wind en regen tijdens het eten.

- Vul de voederhuisjes regelmatig bij, vooral tijdens strenge vorstperiodes, zodat de vogels altijd toegang hebben tot voldoende voedsel.

Voedselkeuzes voor merels, roodborstjes en andere vogels in de winter

Merels, roodborstjes en andere vogels hebben verschillende voedselkeuzes in de winter. Ze kunnen gevoerd worden met zaden zoals zonnebloempitten en strooivoer, maar ook met bessen en fruit.

Daarnaast kunnen ze ook genieten van havermout en rozijnen. Het is belangrijk om een gevarieerd aanbod van voedsel aan te bieden tijdens de koude maanden om de vogels gezond en energiek te houden.

Beschutting bieden voor vogels tijdens het voeren

 

 • Plaats voedersilo's en voederhuisjes in de buurt van struiken of bomen, zodat vogels zich kunnen verschuilen na het eten.
 • Zorg voor beschutting door het planten van dichte struiken of hagen waar vogels zich kunnen verstoppen.
 • Hang nestkastjes op in de tuin als extra beschutting en verblijfplaats voor vogels.
 • Creëer een natuurlijke omgeving met bomen en struiken waar vogels kunnen schuilen tijdens slecht weer.
 • Leg takkenbossen neer waar vogels tussendoor kunnen schuilen.

 

Andere manieren om vogels aan te trekken

Inheemse planten en struiken, nestkastjes en vogelbadjes kunnen ook helpen om vogels aan te trekken.

Inheemse planten en struiken

Inheemse planten en struiken zijn ideaal om vogels aan te trekken in je tuin. Hier is een lijst van enkele inheemse planten en struiken die vogels graag gebruiken voor voedsel en beschutting:

 

 • Wilde rozenstruiken
 • Vlierbessenstruiken
 • Meidoornstruiken
 • Hazelaars
 • Braamstruiken
 • Bosbessenplanten

 

Nestkastjes en vogelbadjes

Nestkastjes en vogelbadjes zijn geweldige manieren om vogels aan te trekken en ze een veilige plek te bieden.

 

 • Plaats verschillende nestkastjes in je tuin om vogels aan te moedigen om te broeden.
 • Zorg ervoor dat de nestkastjes op een veilige hoogte worden opgehangen, buiten het bereik van roofdieren.
 • Maak de nestkastjes schoon na elk broedseizoen om ziektes te voorkomen.
 • Vogelbadjes zijn essentieel voor vogels omdat ze water nodig hebben om te drinken en zichzelf schoon te houden.
 • Plaats een ondiep vogelbadje met vers water op een veilige plek in je tuin.
 • Zorg ervoor dat het vogelbadje regelmatig wordt schoongemaakt om bacteriegroei te voorkomen.

 

Conclusie

Vogels hebben verschillende voedingsbehoeften, afhankelijk van hun soort. Merels en roodborstjes houden van rozijnen en havermout, terwijl mussen en vinken graag strooivoer eten. Mezen zijn dol op meelwormen en winterkoningen geven de voorkeur aan bessen.

Het is belangrijk om een gevarieerd voedingsaanbod te bieden en je tuin vogelvriendelijk te maken met inheemse planten en nestkastjes. Op deze manier kun je het hele jaar door genieten van vogels in je tuin.

Veelgestelde vragen

Wat eten vogels graag?

Vogels eten graag verscheiden soorten voedsel, inclusief pinda's voor vogels en specifiek tuinvogelvoer.

Hoe kan ik tuinvogels voeren?

Je kunt tuinvogels voeren door vogelvoeding te plaatsen waar ze het gemakkelijk kunnen bereiken, zoals in vogelhuisjes of op vlakke oppervlakken.

Wat voeden winterkoningen en groene spechten graag?

Winterkoningen en groene spechten voeden zich graag met insecten, maar ze kunnen ook genieten van speciaal vogelvoer dat beschikbaar is in winkels.

Waarom is het belangrijk om vogels bij te voeren?

Het bijvoeren van vogels is belangrijk, vooral tijdens de wintermaanden, omdat het natuurlijke voedsel dan schaarser wordt. Dit helpt de vogels in je tuin om gezond en sterk te blijven.