Wat eten vogels in de winter?

Winter is hier, en je vraagt je misschien af: "Wat eten vogels in de winter?" Veel vogelsoorten veranderen hun dieet in de koudere maanden om te overleven. Deze blog zal je begeleiden op welk voedsel je kunt voorzien om onze gevederde vrienden te helpen.

 

Dus, klaar voor een duik in de fascinerende wereld van wintervoeding voor vogels?.

Wat eten vogels in de winter?

In de winter eten vogels onder andere appels of peren, krenten en broodkruimels, zonnebloempitten, pindakaas, vetbollen en zaadmengsels.

Appels of peren

Appels en peren zijn uitstekende voedselbronnen voor vogels in de winter. Snijd ze in helften of kwarten en leg ze op een voedertafel of hang ze aan bomen. Vooral merels en lijsters zijn dol op deze vruchten.

Deze lekkernijen kunnen zelfs vogelsoorten aantrekken die normaal gesproken niet naar voedertafels komen. Het belangrijkste is om te controleren dat de vruchten niet bedorven zijn, want rot fruit kan schadelijk zijn voor vogels.

Krenten en broodkruimels

Vogels kunnen in de winter profiteren van krenten en broodkruimels. Deze kleine lekkernijen kunnen eenvoudig worden gestrooid op een voedertafel of op de grond. Vogels zoals merels en roodborsten zijn dol op deze traktaties.

Krenten zijn gedroogde druiven en bevatten veel voedingsstoffen en energie, terwijl broodkruimels een goede bron van koolhydraten zijn. Het bieden van krenten en broodkruimels kan helpen om vogels door de koude wintermaanden te helpen.

Zonnebloempitten

Vogels zijn dol op zonnebloempitten. Ze zijn een bron van voedingsstoffen en energie, wat vooral in de winter belangrijk is. De pitten zijn rijk aan gezonde vetten, eiwitten en vezels.

Vogels kunnen de pitten gemakkelijk openbreken met hun snavels en de binnenste zaden eten. Het is een goed idee om zonnebloempitten op verschillende plekken in je tuin of op je voederplateau te leggen, zodat alle vogels ervan kunnen genieten.

Zorg er wel voor dat de pitten ongezouten zijn, want te veel zout is niet goed voor vogels.

Pindakaas

Vogels zijn dol op pindakaas! Het is een energierijk voedsel dat hen helpt om warm te blijven in de winter. Je kunt speciale pindakaas voor vogels kopen, maar zorg ervoor dat het ongezouten en ongezoet is.

Smeer de pindakaas op een bordje, in een speciale pindakaashouder of in een boomstammetje met gaatjes. Dit zal verschillende vogelsoorten aantrekken, zoals spechten en mezen. Het is belangrijk om de pindakaas regelmatig te controleren en te vervangen, vooral bij nat weer.

Vetbollen en zaadmengsels

Voor vogel liefhebbers is het belangrijk om in de winter vetbollen en zaadmengsels aan te bieden aan tuinvogels. Vetbollen zijn gemaakt van vet, zaden, en noten, en zijn een geweldige bron van energie voor vogels tijdens koud weer.

Zaadmengsels kunnen bestaan uit verschillende soorten zaden zoals zonnebloempitten, pinda's en granen. Deze mengsels bieden een gevarieerde voeding die veel verschillende soorten vogels aantrekt naar je tuin.

Het is belangrijk om vetbollen en zaadmengsels regelmatig aan te vullen, zodat de vogels voldoende voedsel hebben om de hele winter door te komen.

Vogelvoeder maken

- Zelf vetbollen maken is een leuke en eenvoudige manier om vogels in de winter van voedsel te voorzien.

Zelf vetbollen maken

 

 • Smelt dierlijk vet, zoals reuzel of rundvet, in een pan op laag vuur.
 • Voeg vogelzaad toe aan het gesmolten vet en roer goed door.
 • Giet het mengsel in kleine vormpjes, zoals plastic bakjes of uitgeholde sinaasappelschillen.
 • Laat de vetbollen afkoelen en hard worden in de koelkast.
 • Haal de vetbollen uit de vormpjes en hang ze op in de tuin voor de vogels om van te genieten.

 

Voedertafel of voedersilo plaatsen

Extra maatregelen voor kleine tuinvogels

Hang nestkastjes op en bied een waterschaal aan.

Nestkastjes ophangen

 

 • Hang nestkastjes op in je tuin om vogels een veilige plek te bieden om te broeden.
 • Plaats de nestkastjes op een rustige, beschutte locatie, uit de buurt van roofdieren en drukke plekken in de tuin.
 • Zorg ervoor dat de invliegopening groot genoeg is voor de gewenste vogelsoort, bijvoorbeeld een ronde opening voor koolmezen of pimpelmezen.
 • Reinig de nestkastjes na het broedseizoen om ziekten en parasieten te voorkomen.
 • Controleer regelmatig of er nestmateriaal of andere verontreinigingen in de nestkast zijn en verwijder deze indien nodig.

 

Waterschaal aanbieden

 

 • Plaats een waterschaal in je tuin
 • Vul de waterschaal regelmatig met vers water
 • Zorg ervoor dat de waterschaal niet bevriest door deze dagelijks te controleren
 • Plaats eventueel een warmtelamp bij de waterschaal om bevriezing te voorkomen
 • Reinig de waterschaal regelmatig om ziektes te voorkomen

 

Tips voor het voeren van vogels in de winter

- Voer het hele jaar door vogels om ze aan te moedigen naar uw tuin terug te keren.

- Gebruik geschikt vogelvoer zoals zonnebloempitten, vetbollen en pinda's.

- Zorg voor voedsel met een hoge energiewaarde om de vogels warm te houden.

- Gebruik een geschikt voedersysteem zoals een voedertafel of voedersilo.

- Vergeet niet om ook voldoende water beschikbaar te stellen voor de vogels.

Voer het hele jaar door

Vogels hebben het hele jaar door voedsel nodig, dus het is belangrijk om ze regelmatig te voeren. Zelfs in de winter, wanneer voedsel schaarser is, moeten vogels blijven eten om warm te blijven en energie op te doen.

Dus zorg ervoor dat je het hele jaar door voer aanbiedt in je tuin of op je balkon. Op deze manier help je de vogels niet alleen in de winter, maar gedurende het hele jaar om voldoende voedsel te vinden.

Gebruik geschikt vogelvoer

Gebruik geschikt vogelvoer om de vogels in jouw tuin in de winter goed te voeden. Zorg ervoor dat je voedsel aanbiedt dat rijk is aan voedingsstoffen en energie, zoals zaden, pinda's, vetbollen en bessen.

Deze voedingsmiddelen geven de vogels de kracht die ze nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden en hun energieniveau op pijl te houden. Bovendien kunnen ze helpen bij het aantrekken van verschillende soorten vogels naar jouw tuin.

Kies dus zorgvuldig je vogelvoer, afhankelijk van de vogelsoorten die je wilt aantrekken en voederen.

Zorg voor voedsel met een hoge energiewaarde

Vogels hebben in de winter voedsel nodig met een hoge energiewaarde. Dit komt doordat ze meer energie verbruiken om warm te blijven. Voer zoals vetbollen, pinda's en zonnebloempitten zijn rijk aan calorieën en voorzien de vogels van de nodige energie.

Door voedsel met een hoge energiewaarde aan te bieden, help je de vogels gezond te blijven tijdens de koude wintermaanden.

Gebruik een geschikt voedersysteem

Vogels voeren in de winter is belangrijk om ze te helpen overleven, maar het is ook essentieel om een geschikt voedersysteem te gebruiken. Kies voor een voedertafel of voedersilo die geschikt is voor vogels, zodat ze er gemakkelijk bij kunnen.

Zorg ervoor dat het voederhuisje of de silo stevig en veilig is, zodat andere dieren er niet bij kunnen komen. Plaats het voedersysteem op een rustige plek in de tuin, waar vogels zich veilig voelen.

Op deze manier kunnen ze genieten van het voedsel dat je hen aanbiedt zonder afgeleid of gestoord te worden.

Zorg voor voldoende water

Vogels hebben ook in de winter voldoende water nodig. Het kan moeilijk voor ze zijn om aan drinkwater te komen wanneer het bevriest. Zorg er daarom voor dat je een waterschaal aanbiedt waar vogels kunnen drinken.

Plaats de waterschaal op een beschutte plek en zorg ervoor dat je regelmatig het bevroren water vervangt door vers water. Het is belangrijk om te onthouden dat vogels niet alleen drinken, maar ook water gebruiken om hun veren te reinigen.

Hang nestkasten op

Hang nestkasten op in je tuin om vogels een veilige en comfortabele plek te bieden om te broeden. Nestkasten zijn vooral belangrijk in de winter, wanneer vogels behoefte hebben aan beschutting tegen kou en roofdieren.

Plaats de nestkasten op een rustige en beschutte plek, zoals tegen een boom of aan een muur. Zorg ervoor dat ze op een hoogte hangen die voor vogels toegankelijk is. Door nestkasten op te hangen, help je de vogelpopulatie in je omgeving te ondersteunen en te stimuleren.

Conclusie

In de winter is het belangrijk om vogels van voedsel te voorzien, omdat hun gebruikelijke voedselbronnen schaars zijn. Vogelvoer zoals zonnebloempitten, vetbollen en zaadmengsels zijn goede keuzes om vogels te voeden.

Het plaatsen van voedertafels, voedersilo's en nestkasten kan ook helpen om vogels aan te trekken en ze te voorzien van een veilige plek om te rusten en te nestelen. Zorg ervoor dat je verschillende soorten voedsel aanbiedt en voer het hele jaar door om vogels te ondersteunen in alle seizoenen.

Veelgestelde vragen

Wat eten vogels in de winter?

Vogels eten wintervoer zoals zaadmix, insecten, graan, appelschijfjes en rozijnen tijdens de wintermaanden.

Hoe voeder ik de vogels in mijn tuin tijdens de winter?

Je kan tuinvogels voeren met specifiek vogelvoer voor de winter zoals mezenbol, gehakte noten, en havermout.

Wat zijn enkele handige tips voor het voeren van vogels in de winter?

Er zijn veel tips voor het voederen van vogels in de winter, waaronder het regelmatig verschonen van het voer om ziektes te voorkomen en het gebruik van een mezenbollenhouder om het voedsel toegankelijk te houden.

Zijn er specifieke soorten voer voor verschillende soorten vogels?

Ja, bepaalde soorten vogels zoals de pimpelmees, koolmees, putter en de grote bonte specht hebben specifiek voer nodig. Het is belangrijk om dit bij het maken van je vogelvoer recepten in gedachten te houden.

Welke soorten fruit kunnen veilig aan vogels worden gegeven in de winter?

In de winter kunnen appels en rozijnen veilig aan vogels worden gegeven als een gezonde en voedzame snack.